Rokotukset kuntoon

Kevään korvilla punkit heräävät ja lomakausi lähestyy, joten oma rokotesuoja on hyvä tarkastaa nyt.

Ulkoilu- ja matkailukauden lähestyessä kannattaa varmistaa, ovatko omat rokotteet voimassa.
Lomalla erityisesti eksoottiseen kohteeseen suunnatessa on hyvä tarkistaa, onko rokotteiden ottaminen tarpeen.
Esimerkiksi punkkien levittämältä puutiaisaivokuumeelta kannattaa kuitenkin suojautua, vaikka aikoisikin pysytellä kotimaassa.

- Jos et ole varma siitä, onko esimerkiksi hepatiittirokotuksesi vielä voimassa, on parempi pelata varman päälle ja ottaa tehosterokote.
Elimistön immuniteetti kyllä kestää ylimääräisenkin tehosteen. Epävarman punkkirokotuksen kohdalla taas kannattaa kääntyä rokotelääkärin puoleen,
toteaa Niklas Lindblad, Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja matkailu- ja rokoteklinikan vastaava lääkäri.

Hepatiitin voi saada kuka tahansa

Suomalaisten matkoista jopa 70 prosenttia suuntautuu Viron, Turkin ja Thaimaan kaltaisiin kohteisiin,
joissa on riski sairastua A- tai B-hepatiittiin. Maksatulehduksen eli hepatiitin aiheuttaa useimmiten hepatiittivirus.

- Hepatiitin ensioireet ovat usein epämääräisiä: sairastumisesta voivat kieliä ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu,
lihassäryt ja päänsärky. A-hepatiitin voi saada ruuan ja juoman välityksellä, B-hepatiitti taas tarttuu pääasiassa veriteitse
ja sukupuolisuhteissa, kertoo Lindblad.

B-hepatiittitartunnan voi suojaamattoman seksin lisäksi saada esimerkiksi verensiirron yhteydessä tai tatuointia tai lävistystä ottaessa,
jos kertakäyttöisten tai kunnollisesti steriloitujen välineiden käytössä on puutteita.
Sekä A- että B -hepatiittia vastaan saa nykyään suojan kätevästi yhdellä pistoksella.

- Sekä A - että B-hepatiitti voivat tarttua kaikenikäisiin, joten myöskään perheen pienimpien rokottamista ei kannata unohtaa.
Hepatiittirokote kannattaa ottaa reilu kuukausi ennen matkalle lähtöä, jotta riittävä suoja ehtii kehittyä.
Yhdistelmärokotussarjaan kuuluu kolme pistosta, joista toinen annetaan kuukauden ja kolmas annos kuuden kuukauden
kuluttua ensimmäisestä. Kolmen rokoteannoksen jälkeen ei enää tarvita tehosteita, vaan niistä saa elinikäisen suojan, opastaa Lindblad.

Ota punkkirokote ajoissa

Säiden lämmetessä ulkoilu houkuttaa monia. Pusikoissa ja heinikoissa viihtyvät luonnossa liikkujien lisäksi kuitenkin myös puutiaiset eli punkit.
Punkit lähtevät liikkeelle, kun ilma lämpenee pysyvästi plussan puolelle. Tyypillisesti punkkeja esiintyy huhtikuusta lokakuuhun.

- Punkit levittävät kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Kolmessa osassa annettava rokotus on paras suoja puutiaisaivokuumetta vastaan.
Ensimmäinen rokote kannattaa ottaa maalis-huhtikuussa ennen kuin punkit lähtevät liikkeelle, sillä suojan kehittyminen vie noin kuukauden.
Toinen rokote annetaan kuukauden tai kahden kuluttua ensimmäisestä. Borrelioosilta rokote ei suojaa, joten taudin ehkäisemiseksi on myös tärkeää
muistaa tarkastaa keho punkinpuremien varalta, kertoo Lindblad.

Puutiaisaivokuumetta esiintyy erityisesti veneilijöiden suosimilla alueilla Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla, mutta sitä on havaittu myös muilla
rannikkoalueilla ja Kaakkois-Suomessa. Lisäksi puutiaisaivokuumetta esiintyy muun muassa Baltian maissa, Sveitsissä ja Etelä-Saksassa,
joten suositeltavat rokotteet kannattaa tarkistaa myös ulkomaan lomia varten.

Kevään rokotusmuistilista:

  • Ensimmäinen punkkirokotus kannattaa ottaa maalis-huhtikuussa, jotta riittävä suoja ehtii kehittyä ennen punkkikauden alkamista.
  • Punkkirokotteiden sarjaan kuuluu yhteensä kolme rokotetta. Jos punkkirokotteet on ottanut jo viime kesänä,
    nyt annettavasta tehosterokotteesta saa suojan kolmeksi vuodeksi.
  • Tarkista 4–6 viikkoa ennen matkaa rokotuskortistasi tai omalta terveysasemaltasi, milloin olet saanut hepatiittirokotteen tai sen tehosteen.
  • B-hepatiittirokote on Maailman terveysjärjestö WHO:n suosittelema rokote kaikille lapsille, mutta meillä Suomessa se ei kuulu rokoteohjelmaan.
    Siksi kannattaa huolehtia itse, että lapset saavat suojan tautia vastaan ennen matkaa.
  • Vain loppuun saatetut rokotussarjat antavat täyden suojan.

Kuvahaun tulos haulle terveystalo